Ogórki po chińsku
Surówka z ogórków do dań chińskich. Lekko kwaskowa i lekko słodka z dodatkiem sezamu. Doskonała do wielu dań mięsnych ale również do smażonych lub pieczonych dań warzywnych.
(na 2 porcje)
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru lub 0,5 łyżeczki suszonego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka nasion sezamu
- sól
Ogórka dobrze umyć (można nie obierać lub obrać częściowo, zostawiając podłużne paski ze skórką). Poszatkować na cienkie w miarę podłużne plastry. Posolić i odstawić na 10 minut. Delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku. Sos sojowy wymieszać z cukrem, octem, imbirem i olejem sezamowym. Taką mieszaniną polać ogórki, wymieszać i odstawić na około godzinę do lodówki.
Sezam uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz