Ogórki po chińsku

Surówka z ogórków do dań chińskich. Lekko kwaskowa i lekko słodka z dodatkiem sezamu. Doskonała do wielu dań mięsnych ale również do smażonych lub pieczonych dań warzywnych. 

(na 2 porcje)
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru lub 0,5 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • sól
Ogórka dobrze umyć (można nie obierać lub obrać częściowo, zostawiając podłużne paski ze skórką). Poszatkować na cienkie w miarę podłużne plastry. Posolić i odstawić na 10 minut. Delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku. Sos sojowy wymieszać z cukrem, octem, imbirem i olejem sezamowym. Taką mieszaniną polać ogórki, wymieszać i odstawić na około godzinę do lodówki. 
Sezam uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Komentarze

Popularne posty