Maślane ciasteczka z kajmakiem

Nowy rok zaczynamy na słodko. Dziś maślane ciasteczka przełożone kajmakiem i dżemem z czerwonej porzeczki. Uważam, że pycha to mało powiedziane. Sami spróbujcie :-).

Z poniższej porcji wyszło 90 ciasteczek wielkości około 4/4cm lub podobnej średnicy.

  • 400 g mąki
  • 175 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 0,5 puszki kajmaku
  • kilka łyżek dżemu z czerwonej porzeczki lub innego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy umieścić w misie robota lub miksera i utrzeć na puszystą masę. Następnie po jednym dodać jajo i żółtka. W międzyczasie przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól i po jednej łyżce wsypywać do masy maślanej. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii. Ciasto wyjąć z misy owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Po około godzinie można przystąpić do robienia ciasteczek. Ciasto podzielić na cztery. Każdy kawałek (oczywiście partiami) umieszczać pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 4 mm (papier pozwala na wałkowanie bez konieczności podsypywania mąką, szybkie odklejenie ciasteczek, a i jest czysto po zakończeniu pracy). Następnie przystąpić do wykrawania ciasteczek. Gotowe ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z funkcją góra/dół przez 11 minut. Studzić na kratce. Wałkować i wykrawać do czasu, aż skończy się ciasto :-).

Wystudzone ciasteczka przełożyć kajmakiem i niewielką ilością dżemu.

W rondelku podgrzać mleko, dodać do niego połamaną czekoladę i dokładnie rozpuścić. Tak przygotowaną polewę przełożyć do woreczka, odciąć niewielką część rogu i udekorować ciasteczka.

Komentarze

Popularne posty