Maślane ciasteczka z kajmakiem
Nowy rok zaczynamy na słodko. Dziś maślane ciasteczka przełożone kajmakiem i dżemem z czerwonej porzeczki. Uważam, że pycha to mało powiedziane. Sami spróbujcie :-).
Z poniższej porcji wyszło 90 ciasteczek wielkości około 4/4cm lub podobnej średnicy.
- 400 g mąki
- 175 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 0,5 puszki kajmaku
- kilka łyżek dżemu z czerwonej porzeczki lub innego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy umieścić w misie robota lub miksera i utrzeć na puszystą masę. Następnie po jednym dodać jajo i żółtka. W międzyczasie przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól i po jednej łyżce wsypywać do masy maślanej. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii. Ciasto wyjąć z misy owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Po około godzinie można przystąpić do robienia ciasteczek. Ciasto podzielić na cztery. Każdy kawałek (oczywiście partiami) umieszczać pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 4 mm (papier pozwala na wałkowanie bez konieczności podsypywania mąką, szybkie odklejenie ciasteczek, a i jest czysto po zakończeniu pracy). Następnie przystąpić do wykrawania ciasteczek. Gotowe ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z funkcją góra/dół przez 11 minut. Studzić na kratce. Wałkować i wykrawać do czasu, aż skończy się ciasto :-).
Wystudzone ciasteczka przełożyć kajmakiem i niewielką ilością dżemu.
W rondelku podgrzać mleko, dodać do niego połamaną czekoladę i dokładnie rozpuścić. Tak przygotowaną polewę przełożyć do woreczka, odciąć niewielką część rogu i udekorować ciasteczka.
Komentarze
Prześlij komentarz