Krem pomidorowy
Krem pomidorowy, do tego lekko pikantny, idealny na zimowe obiady. Idealny również do wegetarian - bez grama mięsa :-). Przygotowany na wywarze warzywnym i domowych pomidorach z "puszki" i podany z ryżem. Pycha :-). Oczywiście dla osób lubiących makaron można krem pomidorowy podać właśnie z nim :-).
- 0,6 l wywaru warzywnego
- 250 ml wody
- 700 ml pomidorów z "puszki"
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżka oliwy czosnkowej
- kilka kropli tabasco
- 100 g ryżu
- 200 ml wody
Ryż zalać 200 ml wody, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Następnie ogień zmniejszyć do minimum i gotować do całkowitego wchłonięcia się wody. Wyłączyć ogień, wymieszać i przykryć pokrywką.
Wodę i wywar wlać do garnka i zagotować. Dodać pomidory z "puszki" i ponownie zagotować. Dodać sól, pieprz, cukier, oregano i bazylię. Wymieszać i jeszcze raz zagotować. Następnie zupę zblendować. Można to zrobić za pomocą blendera ręcznego, ale jeśli posiadacie kielichowy, to ten będzie najlepszy. W trakcie blendowania dodać serek mascarpone, kilka kropli tabasco i oliwę czosnkową. Blendować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Zupę podawać z wcześniej ugotowanym ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz