Gyros z kurczaka na surówce
No cóż, czasami dopada kucharza lenistwo i idzie na łatwiznę. Dziś właśnie takie "leniwe" danie. Gotowy gyros z kurczaka na surówce. A co tam czasami tak musi być i kropka :-). Jak zawsze wyszło pysznie :-).
- 400 g gyrosa z kurczaka
- 140 g mix - u sałat
- 20 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 długiego ogórka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Umieścić w słoiczku lub shakerze, dodać śmietanę, majonez, sól, pieprz i gotowy sos, który znajduje się w pojemniku wraz z gyrosem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Sałatę, jeśli tego wymaga, opłukać, osuszyć i umieścić w misce.
Pomidorki przepłukać, osuszyć, przekroić na pół lub ćwiartki i rozsypać na sałatę.
Pół papryki pokroić w paski wielkości około 3 cm i umieścić w misce.
Ogórka dobrze umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Je również umieścić w misce. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć na duży półmisek. Surówkę polać połową sosu czosnkowego.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim gyrosa. Następnie wyłożyć go na warzywa i polać pozostałym sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz