Pieczone ziemniaki
Ot nic takiego. Zwykłe pieczone ziemniaki, a zapominamy, że można je szybko przygotować. Przecież dość często zostają nam po obiedzie ziemniaczki, dlaczego nie potraktować ich przyprawą i nie wstawić do piekarnika? Doskonałe do dań mięsnych, keczupu, sera - gzika itp. Doskonały zamiennik frytek, a i mniej tuczące :-).
Ja mogę je jeść z dodatkiem mleka ukwaszonego. Polecam :-).
(na 2 porcje)- 16 podgotowanych lub ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżka oleju
Ziemniaki z dnia poprzedniego. Jeśli takich nie macie, to obrać taką ilość jaka jest potrzebna i zagotować w osolonej wodzie. Od momentu zagotowania się wody, gotować około dziesięciu minut. Odcedzić.
Ziemniaki podzielić na ćwiartki lub połówki. Posypać przyprawą do ziemniaków i polać olejem. Wymieszać.
Tak przygotowane przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika ustawionego na funkcję grill lub turbo grill i nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę podnieść do 220 stopni C i piec jeszcze 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz