Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak to drożdżowa strucla z różnego rodzaju słonymi farszami. Dzisiaj przedstawiam wersję z kapustą i grzybami, taką w sam raz na wigilijny stół. Idealny na ciepło i zimno do samodzielnego spożycia lub jako dodatek do barszczu.
(na 2 kulebiaki)- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 jaja + 1 do posmarowania
- 50 g masła
- kapusta z grzybami z tego przepisu
Przygotować farsz z 500 g kapusty kiszonej. Musi przestygnąć.
Mleko podgrzać - ma być letnie. Masło roztopić - najlepiej w mikrofali.
Z drożdży, cukru, 50 ml mleka i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn i odstawić go na 15 minut do podrośnięcia.
W misie robota lub miksera umieścić pozostałe składniki oprócz masła, dodać podrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze 10 minut. Całą procedurę można oczywiście wykonać ręcznie :-).
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia - musi podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć i wyłożyć na blat oprószony mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie ciasto podzielić na dwie równe części.
Pierwszy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30/35 cm. Następnie rozłożyć na nim połowę farszu, pozostawiając około 1,5 cm wolnego brzegu. Tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę wzdłuż długiego boku. Dokładnie zawinąć boki, tak aby w trakcie pieczenia nie wyleciał farsz. Taką roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Całą procedurę powtórzyć z drugą połową ciasta.
Oba kulebiaki nakryć ściereczką i odstawić na 20 - 25 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika można lekko ponacinać ciasto, a następnie posmarować rozkłóconym jajem.
Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z funkcją termoobiegu.
Przed podaniem delikatnie przestudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz