Ciasto W - Z

W - Z to takie wspomnienie jeszcze z PRL - u. Nie oznacza, że złe. Wręcz przeciwnie bardzo dobre i smaczne. Polecam każdemu, kto nie jadł, aby spróbował. Najlepsza jest zawsze ta przygotowana samemu w warunkach domowych. Jest szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się na święta i inne uroczystości.

Boże Narodzenie jest więc doskonałym pretekstem do przygotowania.

Placek jest bardzo lekki - zarówno ciemne ciasto jak i masa śmietanowa. Do dzieła :-).

(blaszka 25/40 cm)

Ciasto:

  • 6 jaj (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao (jeśli nie macie czarnego to 3)
  • 1/2 łyżki czarnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł
  • szczypta soli
Poncz:
  • 50 ml gorącej wody
  • 1 torebka herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki spirytusu
Masa:
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 5,5 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 ml śmietany 18%
Polewa:
  • 100 g masła
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać.
Do misy robota lub miksera przelać oddzielone od żółtek białka i wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier, a gdy się skończy dodawać po jednym żółtka. Obroty zmniejszyć do minimum i po łyżce wsypywać mąki i kakao. Na koniec dolać olej i dżem lub powidła. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z funkcją termoobiegu. Piec 35 - 40 minut lub tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty.
Przygotować poncz - herbatę zalać gorącą wodą i zaparzać około 3 minut. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać, tak aby się rozpuścił. Gdy esencja przestygnie dolać spirytus.
Każdy blat ciasta skropić ponczem.
Żelatynę zalać gorącą, ale nie gotującą się wodą i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Gdy zastygnie rozpuścić w mikrofali i lekko przestudzić. W tym samym czasie w misie robota lub miksera ubić na sztywno śmietankę 30%. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i po łyżce śmietanę 18%. Obroty zmniejszyć na połowę i wolno dolewać przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę.
Z tak przygotowanej masy odłożyć 4 - 5 łyżek; będą potrzebne do udekorowania porcji ciasta.
Wierzch ciasta ułożyć na dnie blaszki, w której się piekło, można też zrobić rant z papieru do pieczenia lub specjalnej folii - zabezpieczy to masę przed rozlaniem. Na tak przygotowany blat wyłożyć masę i dokładnie ją wyrównać. Przykryć drugim blatem (spodem naszego ciasta). Lekko docisnąć i wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować polewę - masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać. Następnie dodać cukier. Podgrzewać i mieszać tak długo, aż się rozpuści. Na koniec wsypać kakao i ponownie całość wymieszać. Musi powstać gładka i lśniąca polewa.
Placek wyjąć z lodówki i wierzch polać przygotowaną i przestudzoną polewą. Dokładnie ją rozprowadzić.
Na koniec placek udekorować kleksami z pozostawionej masy. 
Ja, aby mi było wygodniej porcjować W - Z - tkę, za pomocą noża zaznaczyłam sobie wielkość poszczególnych porcji, a następnie na środku każdej z nich umieściłam kleks z masy śmietanowej.

Komentarze

Popularne posty