Bułki z pieczarkami
Drożdżowe bułki z farszem pieczarkowym. Doskonały dodatek do wigilijnego barszczyku. Świetne jako osobne danie.
Ponownie do ciasta drożdżowego dodałam puree ziemniaczane. Jeśli śledzicie bloga, to wiecie, że puree doskonale zastępuje jajo i nawilża ciasto. Po upieczeniu dłużej zachowuje świeżość.
(na 12 bułek)Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g puree ziemniaczanego
- 20 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 1 jajo do posmarowania
Farsz pieczarkowy:
- 600 g pieczarek
- 2 szalotki lub inne cebule
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła klarowanego
Mleko i wodę podgrzać. Zrobić zaczyn - odlać połowę płynu, dodać do niego cukier, drożdże i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Gdy zaczyn podrośnie dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Można to zrobić ręcznie, albo w robocie kuchennym lub mikserze. Gotowe ciasto odstawić na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia - musi podwoić objętość. Po tym czasie podzielić je na 12 równych kawałków - po około 75 g każdy.
W czasie, gdy ciasto rośnie - ja zrobiłam to wcześniej; farsz musi wystygnąć - przygotować farsz. Pieczarki oczyścić i przepłukać. Osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie drobno posiekać. Szalotkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle klarowanym. Następnie dodać pieczarki i całość smażyć, tak długo, aż odparuje płyn. Następnie posolić i doprawić pieprzem. Dobrze, aby farsz był mocno doprawiony. Wystudzony farsz podzielić na 12 porcji.
Przystąpić do formowania bułek. Każdy kęs ciasta rozwałkować lub rozklepać rękoma, nałożyć 1/12 farszu i uformować kulki.
Uformowane bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut, a następnie posmarować rozkłóconym jajem.
Piec 20 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku z opcją termoobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz