Surówka z selera i rodzynek
Pyszna surówka z selera i rodzynek. Doskonała do obiadu i grilla. Surówka ma słodki smak, mimo soli, pieprzu i majonezu. Sprawia to właśnie dodatek rodzynek, miodu i soku z mandarynki. Oczywiście można użyć inny sok: cytrynowy, pomarańczowy czy jabłkowy. Dla mnie ekstra :-).
- 360 g wiórków selera (2 słoiki)
- 3 garści rodzynek
- 2 łyżki soku z mandarynek
- 1,5 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- 125 ml gorącej wody
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.
Wiórki selera odcedzić z zalewy i przełożyć do miski. Dodać odcedzone rodzynki. Wymieszać.
W shakerze lub słoiczku umieścić śmietanę, majonez, sok z mandarynki i miód. Wymieszać i połączyć z selerem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz