Roladki z filetów z kurczaka z resztkowym farszem
No cóż ponownie kurczak. Nic jednak na to nie poradzę. Mięso z tego ptaszka, to moje ulubione. Często więc pojawia się na naszym stole. MD również lubi ptaszynę :-).
Aby jednak nie znudziło nam się często przygotowuję ptaszka i mięso z niego na różne sposoby. Tym razem w postaci roladek. Nafaszerowałam je tym, co akurat miałam w lodówce - mięsem z kotletów z fileta, resztką sosu grzybowego i cheddarem.
I znów wyszło coś przepysznego :-).
(na 2 porcje)- 2 filety z kurczaka
- 100 - 120 g mięsa z kotletów
- 2 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki sosu grzybowego
- 50 g cheddara
- sól
- pieprz
- mąka
- 2 jaja
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Filety z kurczaka oczyścić. Odciąć polędwiczki - można je zamrozić i użyć do innego dania. Następnie filety rozbić na cienkie płaty, tak aby nie narobić dziur. Posolić i doprawić pieprzem. Na każdy płat nałożyć po jednym plasterku boczku.
Kotlet z poprzedniego dnia oczyścić z panierki i pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, dodać sos grzybowy i starty na tarce o grubych oczkach cheddar. Wymieszać.
Farsz podzielić na połówki i nadziać nim rozbite filety.
Mięso zwinąć na kształt krokietów. W razie konieczności można spiąć wykałaczkami.
Smażyć z czterech strona na złoty kolor. Nie zapomnieć o postawieniu roladek pionowo i obsmażeniu.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze
Prześlij komentarz