Pulpety w sosie grzybowym

Pulpetów nigdy dość. Na blogu jest wiele przepisów na nie. Tym razem pulpety w sosie grzybowym. W końcu sezon grzybowy trwa. Oczywiście można też użyć grzybów mrożonych. Co kto ma :-).

  • 1/2 kg boczku wieprzowego
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 jajo
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 kromka chleba
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2,5 l wody
  • 1 kg świeżych lub mrożonych grzybów
  • 1 łyżka serka typu philadelphia lub mascarpone
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 szalotka
  • 1/5 łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • sól
  • pieprz
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml zimnej wody
Bułkę i chleb namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Boczek i łopatkę pokroić w pasy i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Pod koniec mielenia dodać namoczoną bułkę.
Do mięsnej masy dodać jajo, pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz Wyrobić masę mięsną.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
W garnku zagotować 2,5 l wody i gotować w niej partiami pulpety. Pulpety gotować około 10 minut. Wyjąć z garnka. Wywaru nie wylewać - jest potrzebny.
W głębokiej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojona w kostkę szalotkę. Dodać pokrojone grzyby i smażyć około 10 minut. Następnie zalać je wywarem z gotowania pulpetów i całość gotować kolejne 10 minut. Dodać przyprawy i sól. Do słoiczka lub shakera wlać śmietankę i 50 ml zimnej wody. Wsypać mąkę i dobrze roztrzepać. Wlać do sosu grzybowego. Dokładnie wymieszać i gotować do momentu, aż zniknie posmak mąki. W sosie umieścić pulpety. Muszą nabrać temperatury ;-). 

Komentarze

Popularne posty