Pulpety w sosie grzybowym
Pulpetów nigdy dość. Na blogu jest wiele przepisów na nie. Tym razem pulpety w sosie grzybowym. W końcu sezon grzybowy trwa. Oczywiście można też użyć grzybów mrożonych. Co kto ma :-).
- 1/2 kg boczku wieprzowego
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1 jajo
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 kromka chleba
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2,5 l wody
- 1 kg świeżych lub mrożonych grzybów
- 1 łyżka serka typu philadelphia lub mascarpone
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 szalotka
- 1/5 łyżeczki przyprawy typu vegeta
- sól
- pieprz
- 3 czubate łyżki mąki
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 ml zimnej wody
Bułkę i chleb namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Boczek i łopatkę pokroić w pasy i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Pod koniec mielenia dodać namoczoną bułkę.
Do mięsnej masy dodać jajo, pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz Wyrobić masę mięsną.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
W garnku zagotować 2,5 l wody i gotować w niej partiami pulpety. Pulpety gotować około 10 minut. Wyjąć z garnka. Wywaru nie wylewać - jest potrzebny.
W głębokiej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojona w kostkę szalotkę. Dodać pokrojone grzyby i smażyć około 10 minut. Następnie zalać je wywarem z gotowania pulpetów i całość gotować kolejne 10 minut. Dodać przyprawy i sól. Do słoiczka lub shakera wlać śmietankę i 50 ml zimnej wody. Wsypać mąkę i dobrze roztrzepać. Wlać do sosu grzybowego. Dokładnie wymieszać i gotować do momentu, aż zniknie posmak mąki. W sosie umieścić pulpety. Muszą nabrać temperatury ;-).
Komentarze
Prześlij komentarz