Muffinki z gruszkami
I ponownie muffinki. Ich nigdy dość. Prawda? Tym razem z gruszkami. Oj warto, warto spróbować :-).
(na 15 muffinek)- 250 g mąki pszennej
- 160 ml jogurtu naturalnego
- 120 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jaja
- 1 duża lub 1,5 średniej gruszki
- 3 garści płatków migdałowych w tym 1 do posypania
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
Gruszki obrać i pokroić w kostkę.
Przygotować dwie miski: jedną większą na suche składniki i drugą na składniki mokre.
Do pierwszej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodać cukier, sól i za pomocą rózgi wymieszać.
Do drugiej wbić jaja, dolać jogurt, olej i miód. Wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać za pomocą rózgi.
Mokre składniki przelać do suchych i ponownie wszystko wymieszać, ale tylko do momentu, aż połączą się składniki - masa nie może się napuszyć. Na koniec dodać gruszki i dwie garści płatków migdałowych. Przemieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasto, tak mniej więcej do 3/4 jej wysokości.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać dwie łyżki mleka i wymieszać. Następnie polać nią muffinki. Wierzch muffinek posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz