Muffinki z gruszkami

I ponownie muffinki. Ich nigdy dość. Prawda? Tym razem z gruszkami. Oj warto, warto spróbować :-).

(na 15 muffinek)

  • 250 g mąki pszennej
  • 160 ml jogurtu naturalnego
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jaja
  • 1 duża lub 1,5 średniej gruszki
  • 3 garści płatków migdałowych w tym 1 do posypania
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
Gruszki obrać i pokroić w kostkę.
Przygotować dwie miski: jedną większą na suche składniki i drugą na składniki mokre.
Do pierwszej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodać cukier, sól i za pomocą rózgi wymieszać.
Do drugiej wbić jaja, dolać jogurt, olej i miód. Wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać za pomocą rózgi.
Mokre składniki przelać do suchych i ponownie wszystko wymieszać, ale tylko do momentu, aż połączą się składniki - masa nie może się napuszyć. Na koniec dodać gruszki i dwie garści płatków migdałowych. Przemieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasto, tak mniej więcej do 3/4  jej wysokości.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać dwie łyżki mleka i wymieszać. Następnie polać nią muffinki. Wierzch muffinek posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Komentarze

Popularne posty