Chia z karmelizowaną gruszką

Karmelizowane owoce są doskonałym dodatkiem do wielu deserów, a nawet ciast. Dziś chia z karmelizowaną gruszką. Pyszny deser :-).

  • 2 gruszki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 9 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Mleczko kokosowe zagotować w rondelku. Dodać 2 łyżki cukru. Dobrze go rozpuścić. Zestawić z ognia, wsypać chia i wymieszać. Można przelać do płaskiej miseczki, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała chia  odstawić do wystygnięcia. Folia ochroni pudding przed powstaniem kożucha.
Gruszki umyć 1,5 obrać, a następnie pokroić w kostkę. Połówkę która została pokroić w cienkie plastry.
Na głęboką patelnię wsypać 3 łyżki cukru i zrobić karmel. Dodać do niego pokrojone gruszki i smażyć. Nie przejmować się tym, że karmel stwardniał. Pod wpływem płynu z gruszki roztopi się i pięknie pokryje owoce. Smażyć ciągle, ale delikatnie mieszając. Odparować płyn. Po zestawieniu z ognia dodać sok z cytryny i cynamon. Wymieszać i wystudzić.
W międzyczasie przygotować blaszkę z papierem do pieczenia. W pozostałym cukrze obtoczyć plastry gruszki. Rozłożyć na blaszce i posypać pozostałym po obtaczaniu cukrem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyjąc blaszkę z piekarnika i wystudzić gruszki.
Przygotować pucharki na deser. Na dno każdego wyłożyć po jednej łyżce karmelizowanych gruszek. Następnie nałożyć pudding chia i udekorować kilkoma kawałkami karmelizowanej gruszki i plastrami z cukru.

Komentarze

Popularne posty