Sok jabłkowy
Sok jabłkowy, taki domowy, naturalny. Czy może być coś lepszego? Na dodatek ze swojskich jabłek w stu procentach ekologicznych. Pycha.
Sok robiony przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej, a co za tym idzie mętny. Polecam każdemu, oczywiście jeśli ma taki sprzęt w domu :-).
Jak na sok naturalny i ekologiczny przystało nie zawiera dodatkowego cukru i wody. Jedynym dodatkiem jest sok z cytryny, ale głównie dlatego, ze sok sam w sobie był bardzo słodki :-).
- jabłka (około 6 - 7 kg)
- 4 l soku z jabłek
- sok z 1 cytryny
Jabłka umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, w razie potrzeby obrać. Ja nie obierałam. Usunęłam tylko dziwne przebarwienia na skórkach. Podzielić na ćwiartki lub szóstki w zależności o wielkości wlotu wyciskarki. Przepuścić przez wyciskarkę.
Uzyskany sok przelać do garnka i zagotować. Dodać sok z cytryny.
Gorący sok przelać do wyparzonych butelek - u mnie butelki o pojemności 330 ml i 720 ml.
Butelki zakręcić i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć i ustawić na 120 stopni C. Pasteryzować 20 - 30 minut od momentu nagrzania.
Pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz