Faszerowane nogi z kurczaka

Często wykorzystuję w kuchni kurczaki i pozyskane z nich mięso. Tym razem na blat kuchenny trafiły nogi :-). Postanowiłam trochę się z nimi pobawić i stworzyć coś ekstra. Nadziałam więc je farszem z orzechów włoskich, gruszki i gorgonzoli. Pyszota, to tak jakby nic nie powiedzieć :-).

(na 2 porcje)
  • 2 nogi z kurczaka
  • 30 g orzechów włoskich
  • 50 g wędzonego surowego boczku
  • 0,5 gruszki
  • 50 g sera pleśniowego gorgonzola
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
Orzechy włoskie posiekać. Boczek pokroić w kosteczkę. Gruszkę obrać i połowę również pokroić w kostkę (około 1/1 cm). Wszystkie składniki umieścić w miseczce. Dodać pokruszoną gorgonzolę oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
Nogi z kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie udo - nie pałkę - wytrybować (usunąć kości). W udzie wyszukać kość. Ostrym nożem zrobić wzdłuż niej nacięcia, ale tak aby nie przeciąć mięśni pod nią i skóry. Kiedy kość z góry i od boków będzie na wierzchu odciąć ją od spodu od mięśni. Następnie wyłamać w stawie i usunąć. Usunąć również część kręgosłupa.

Tak przygotowane nogi - ponownie udo delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić i doprawić pieprzem.
Na udo nałożyć połowę farszu. Następnie naciągnąć mięso i skórę i dokładnie zawinąć. Całość spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim nafaszerowane nogi. Najpierw stronę spiętą wykałaczkami, potem górę.
Nogi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przelać tłuszcz z patelni i wlać 50 ml wody. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (opcja góra dół) i piec jedną godzinę. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut w 200 stopniach C.

Komentarze

Popularne posty