Sos kurkowy

Sezon grzybowy już nadchodzi wielkimi krokami. W lasach pojawiają się już prawdziwki, kurki i inne grzybki. Można więc zrobić wypad do lasu i poszukać. Można też zrobić wypad do sklepu :-) - tak jak ja zrobiłam i zaopatrzyć się w świeże kurki. 

Kurki to grzybki idealne do sosu, jajecznicy, pierogów, tart i wielu innych dań. Warto spróbować. 

Tym razem przedstawiam sos kurkowy. Aromatyczny, aksamitny po prostu pycha :-).

(na 2 porcje)

  • 150 g kurek
  • 1 średnia szalotka
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
Kurki oczyścić pędzelkiem i opłukać na sitku zimną wodą. Następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Natkę pietruszki posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane. Następnie zeszklić na nim szalotkę i czosnek. Dodać kurki i smażyć około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pod koniec dolać śmietankę 30% i gotować jeszcze jedną minutę. Wyłączyć gaz i dosypać natkę. Wymieszać.

Komentarze

Popularne posty