Pulpety w sosie selerowo - koperkowym

Pulpetów nigdy dość. Uwielbiam zarówno je jak i kotlety mielone :-). Pulpety w sosie selerowo - koperkowym powstały przez przypadek. Zapomniałam, że mam bardzo mało koperku - dosłownie jedna łyżka. Znalazłam natomiast w zamrażarce nać z selera naciowego. Bałam się trochę dać ją do sosu, ale raz kozie śmierć :-). Wyszło ekstra.

  • 250 g boczku
  • 200 g łopatki
  • 1 mała szalotka
  • 1 jajo
  • 0,5 kajzerki
  • 1 kromka chleba
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • 0,5 szklanki naci selera naciowego
  • 1 łyżka koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka przyprawy maggi
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 50 ml zimnej wody
Kajzerkę i chleb namoczyć w wodzie. 
Boczek, łopatkę i odciśnięte pieczywo przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać jajo, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę, a następnie uformować z niej kulki wielkości orzechów włoskich. Kulki obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor.
Wodę posolić i zagotować. Umieścić w niej obsmażone pulpety i gotować około dziesięć minut. Pulpety wyjąc z garnka - przydadzą się :-). 
Do słoiczka lub shakera wlać 50 ml zimnej wody i wsypać mąkę. Zakręcić i roztrzepać, tak aby nie było grudek. Taką podprawką zalać wywar w garnku i gotować około trzech minut. Dodać przyprawę typu vegeta, maggi i pieprz. W razie potrzeby sól. Wymieszać i dosypać posiekaną nać selerową i koper. Na koniec w shakerze lub słoiczku umieścić śmietanę i zalać ją chochelką sosu. Wymieszać i wlać do garnka. Zagotować. Do gotowego sosu ponownie włożyć pulpety. Delikatnie przemieszać i chwilę podgrzewać, aby chwyciły odpowiednią temperaturę wewnątrz.

Komentarze

Popularne posty