Muffinki z jabłkami
Muffinki, jak już wiecie to bardzo szybki deser. Około 10 minut przygotowania, 23 minut pieczenia i gotowe do podania. Na blogu jest już kilka przepisów na muffinki :-).
Tym razem muffinki z jabłkami. Super deser :-).
(na 15 muffinek)- 3 średnie jabłka
- 250 g mąki typ 405
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamony
- 100 g cukru
- 120 g miodu
- 150 ml kefiru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 jaja
- szczypta soli
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Przygotować dwie miski: jedną większą na składniki suche i drugą na składniki mokre.
Do pierwszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodać cukier, sól i za pomocą rózgi wymieszać.
Do drugiej miski wbić jaja, dolać kefir, olej i miód. Wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać za pomocą rózgi.
Mokre składniki przelać do suchych i ponownie wszystko wymieszać, ale tylko do momentu, aż połączą się składniki - masa nie może się napuszyć. Na koniec dodać pokrojone jabłka i przemieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasto, tak mniej więcej do 3/4 jej wysokości.
Piec 23 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią muffinki.
Komentarze
Prześlij komentarz