Makaron w sosie śmietanowym z kurkami i kurczakiem
Makaron z sosem, to szybkie danie idealne jeśli nie macie czasu na dłuższe przygotowania. Na blogu jest sporo przepisów na dania z makaronem. Warto spojrzeć na nie i się zainspirować.
Dziś makaron w sosie śmietanowym z kurkami i kurczakiem. Pycha :-).
(na 6 porcji)- 1 filet z kurczaka
- 400 g kurek
- 2 średnie szalotki lub inne cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki naci z pietruszki
- 60 g sera dojrzewającego
- sól
- pieprz
- 400 g makaronu świderki (może być inny)
Makaron ugotować al'dente. Odcedzić pozostawiając szklankę wody po gotowaniu makaronu.
Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w paski.
Kurki oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Większe przekroić na połówki.
Szalotkę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
W głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim kurczaka. Zezłoconego kurczaka zdjąć z patelni, a na tłuszczu zeszklić szalotkę z czosnkiem. Dodać kurki i smażyć na średnim ogniu około pięciu minut. Następnie ponownie na patelnię wyłożyć kurczaka. Dodać wino i dusić przez kolejne pięć minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać sok z cytryny i śmietankę. Zagotować.
Pietruszkę posiekać, a ser zetrzeć na drobnej tarce.
Sos wyłączyć i dodać natkę i ser. Wymieszać.
Do gorącego sosu przełożyć ugotowany makaron. Wymieszać. W razie gdyby makaron z sosem okazał się za gęsty podlać niewielką ilością wody z gotowania makaronu.
Komentarze
Prześlij komentarz