Makaron w sosie śmietanowym z kurkami i kurczakiem

Makaron z sosem, to szybkie danie idealne jeśli nie macie czasu na dłuższe przygotowania. Na blogu jest sporo przepisów na dania z makaronem. Warto spojrzeć na nie i się zainspirować.

Dziś makaron w sosie śmietanowym z kurkami i kurczakiem. Pycha :-).

(na 6 porcji)

  • 1 filet z kurczaka
  • 400 g kurek
  • 2 średnie szalotki lub inne cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki naci z pietruszki
  • 60 g sera dojrzewającego
  • sól
  • pieprz
  • 400 g makaronu świderki (może być inny)
Makaron ugotować al'dente. Odcedzić pozostawiając szklankę wody po gotowaniu makaronu.
Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w paski.
Kurki oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Większe przekroić na połówki.
Szalotkę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
W głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim kurczaka. Zezłoconego kurczaka zdjąć z patelni, a na tłuszczu zeszklić szalotkę z czosnkiem. Dodać kurki i smażyć na średnim ogniu około pięciu minut. Następnie ponownie na patelnię wyłożyć kurczaka. Dodać wino i dusić przez kolejne pięć minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać sok z cytryny i śmietankę. Zagotować.
Pietruszkę posiekać, a ser zetrzeć na drobnej tarce.
Sos wyłączyć i dodać natkę i ser. Wymieszać.
Do gorącego sosu przełożyć ugotowany makaron. Wymieszać. W razie gdyby makaron z sosem okazał się za gęsty podlać niewielką ilością wody z gotowania makaronu.

Komentarze

Popularne posty