Ciastka francuskie z serkiem homogenizowanym i borówkami

Macie ochotę na coś słodkiego? Goście u progu, a nie ma niczego do kawy? Jest na to szybki sposób. Trzeba tylko mieć w domu ciasto francuskie i serek homogenizowany lub biały. 

Dziś szybkie ciastka właśnie z serkiem homogenizowanym i borówką amerykańską. Pyszne :-). Nie podaję dokładnie ilości składników. Ich ilość uzależniona jest od ilości ciasta francuskiego, ale na jedno ciasto potrzeba jednego opakowania serka homogenizowanego i około 150 g borówek amerykańskich.

  • ciasto francuskie
  • waniliowy serek homogenizowany
  • borówki amerykańskie
  • 1 jajo
  • cukier puder
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Ciasto francuskie pokroić na jednakowej wielkości kwadraty - dobrze, aby było ich parzyście :-). W połowie kwadratów na środku wyciąć za pomocą kieliszka otwory. 
Jajo roztrzepać i posmarować brzegi całych kwadratów. Następnie nałożyć na nie te z otworem. Do otworu nałożyć po czubatej łyżeczce serka (oczywiście jego ilość zależy od wielkości otworu) i posypać go borówkami. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wystające ciasto posmarować jajem. Można posypać cukrem trzcinowym.
Nie zapomnieć o cieście pozostałym z wycinania otworów - je również przełożyć na blaszkę, posmarować jajem i posypać cukrem.
Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C z termoobiegiem przez 20 minut.
Upieczone przestudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty