Bułki na kefirze

Domowe pieczywo, kto go nie lubi. Wiem, że nie zawsze jest czas na jego przygotowanie i pieczenie, ale warto go znaleźć. Domowe bułeczki na kefirze to świetny dodatek do sobotniego lub niedzielnego śniadanka :-).

(na 8 bułek)

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 100 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 250 g kefiru
Mąkę i sól umieścić w misie robota lub miksera.
Wodę podgrzać i wymieszać z kefirem. Dodać do tej mieszaniny drożdże. Całość wlać do misy z mąką. Wyrobić ciasto. 
Gotowe przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, zagnieść, uformować wałek i pokroić go na 8 lub więcej równych kęsów. Każdy kęs uformować w kulkę. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wyrośnięte bułeczki naciąć skalpelem, żyletką lub ostrym nożem i wstawić do piekarnika, na drugą półkę od góry. Piec 20 minut.  Wystudzić na kratce.

Komentarze

Popularne posty