Bułki na kefirze
Domowe pieczywo, kto go nie lubi. Wiem, że nie zawsze jest czas na jego przygotowanie i pieczenie, ale warto go znaleźć. Domowe bułeczki na kefirze to świetny dodatek do sobotniego lub niedzielnego śniadanka :-).
(na 8 bułek)- 450 g mąki pszennej typ 650
- 100 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży
- 250 g kefiru
Mąkę i sól umieścić w misie robota lub miksera.
Wodę podgrzać i wymieszać z kefirem. Dodać do tej mieszaniny drożdże. Całość wlać do misy z mąką. Wyrobić ciasto.
Gotowe przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, zagnieść, uformować wałek i pokroić go na 8 lub więcej równych kęsów. Każdy kęs uformować w kulkę. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wyrośnięte bułeczki naciąć skalpelem, żyletką lub ostrym nożem i wstawić do piekarnika, na drugą półkę od góry. Piec 20 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz