Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to trochę zapomniane, pieczone danie z tartych ziemniaków. Idealnie smakuje tuż po upieczeniu z dodatkiem śmietany lub dipów na bazie śmietany. Doskonale smakuje na zimno lub podsmażona na patelni. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie.
Do mojej babki dodałam wędzoną słoninę i parówki. Można dać wędzony boczek, każdą inną kiełbasę lub skwarki. Kombinujcie sami z dodatkami :-).
Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm.
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 szalotki lub inne cebule
- 6 parówek (około 250 g)
- 250 g wędzonej słoniny
- 1 łyżka soli (można zmniejszyć ilość)
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 jaja
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka poszatkowanego koperku
- 0,5 łyżeczki cukru
- masło lub smalec do posmarowania tortownicy
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Można użyć malaksera z taką właśnie tarką :-).
Parówki pokroić w paski o wielkości około 2/0,5 cm.
Słoninę również pokroić w paski (mogą być większe od parówkowych - i tak się wytopią) i podsmażyć na patelni. W momencie, gdy słonina zacznie się rumienić, dodać parówki i kontynuować smażenie do momentu, aż właśnie one się zrumienią.
Przy pomocy łyżki cedzakowej przełożyć podsmażone parówki i słoninę do miski z ziemniakami. Natomiast na tłuszczu, który pozostał na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę. Zawartość patelni przelać do ziemniaków.
Posiekać koper i również dodać do miski z ziemniakami. Całość wymieszać.
Do powstałej mieszaniny wsypać przyprawy. Wymieszać.
Powstałą mieszaninę przełożyć do blaszki obficie posmarowanej masłem lub smalcem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C z opcją pieczenia góra/dół.
Formę z masą wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu. Piec 120 - 130 minut.
Babka po upieczeniu ma mieć miękką konsystencję. Wierzch musi być zrumieniony.
Komentarze
Prześlij komentarz