Zielona zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa może mieć wiele wersji. Każda jest świetna. Dziś "zielona" jarzynówka. Co prawda nie ma koloru zielonego, ale dodatek fasoli szparagowej, mrożonego groszku i koperku usprawiedliwia taką nazwę.
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 l wody + dolewki
- 2 nogi z kurczaka
- 10 średnich ziemniaków
- 450 g mrożonego groszku
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 średnia cebula
- 0,5 pęczka koperku
- 2 łyżki przyprawy typu vegeta
- 2 łyżki maggi
- sól
- pieprz
- 1 czubata łyżka mąki
- 50 ml zimnej wody
- 100 g śmietany 18%
Włoszczyznę i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić w kawałki około 2 cm.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a koperek posiekać.
Nogi z kurczaka umyć, umieścić w garnku, zalać wodą i dodać łyżeczkę soli. Gotować aż zmięknie mięso. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki. Po kilku minutach dodać mrożony groszek, fasolkę szparagową i cebulę. Gotować aż zmiękną. Doprawić do smaku maggi, przyprawą typu vegeta, pieprzem i w razie konieczności solą.
W shakerze lub słoiczku rozrobić 50 ml wody z mąką. Mieszaninę wlać do zupy i zagotować. Do śmietany dodać chochlę zupy. Wymieszać i wlać do garnka. Dodać posiekany koperek i zupę dokładnie wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz