Ptasie mleczko z owocami i chia
Sezon na truskawki w pełni, a więc trzeba go wykorzystać na maksa :-). Dzisiaj polecam ptasie mleczko z owocami i chia na orzechowo - ciasteczkowym spodzie. Niebo w gębie to mało powiedziane. Warstwa orzechowego spodu, na to chia, na to ptasie mleczko z mango, na to ptasie mleczko z truskawkami i na wierzchu truskawki. No proszę - spróbujcie się oprzeć :-).
- 80 g herbatników
- 20 g masła
- 100 g orzechów - u mnie pekan
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 5 łyżek nasion chia
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka mango
- 400 ml gorącej wody (po 200 ml na galaretkę)
- 1 średnie mango
- 15 truskawek + kilka do dekoracji
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 250 g mascarpone
Przygotować blaszkę - tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia, a od wewnątrz, jeśli macie umieścić rant cukierniczy (specjalna folia) lub zrobić rant z papieru do pieczenia.
Masło rozpuścić w mikrofali.
Herbatniki i pekany umieścić w blenderze i zblendować. Pod koniec Dodać roztopione masło. Tak przygotowaną masę przełożyć do wcześniej przygotowanej blaszki. Dokładnie rozprowadzić po dnie i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki.
Do dwóch miseczek wsypać galaretki i każdą zalać 200 ml gorącej wody. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia - galaretka nie może się zastygnąć.
Mleczko kokosowe zagotować i zestawić z ognia. Następnie dodać nasiona chia, miód oraz żelatynę (wcześniej dodać do niej dwie łyżki wody, aby napęczniała). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Wystygnięte chia przelać do tortownicy, w której znajduje się spód i ponownie umieścić ją w lodówce.
Mango obrać i pokroić w kostkę.
Truskawki - 15 sztuk umyć, wysuszyć, a następnie pokroić w mniejsze kawałki.
W misie robota kuchennego lub miksera umieścić 250 ml śmietanki 30% i 125 g serka mascarpone. Ubić na gęstą masę. Pod koniec ubijania bardzo wolno dolewać przestudzoną galaretkę mango. Wyłączyć robota lub mikser i już przy pomocy szpatułki domieszać do powstałej masy mango. Całość przelać na wierzch zastygniętego chia i wstawić do lodówki.
Misę robota lub miksera umyć i powtórzyć cały proces tylko z galaretką truskawkową i truskawkami. Gotową masę przelać na warstwę z mango, wyrównać i udekorować pozostałymi truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz