Wege sos chiński

Danie na piątkowy obiad? Może być chińskie jedzenie? My z MD uwielbiamy. Oczywiście z mięskiem smakuje lepiej, ale czasami trzeba poddać organizm postowi ;-). Danie idealne dla osób, które z różnych przyczyn nie jedzą mięsa. Polecam.

Sos podałam z makaronem udon.

(dla 4 porcje)

  • makaron udon
  • 1 kalafior
  • 4 duże szalotki
  • garść grzybów mun
  • 140 g (netto) pędów bambusa
  • 170 g (netto) kiełków soi
  • 4 łyżki oleju do woka
  • 120 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • kilka kropli sosu piri piri
  • 750 ml wody
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
Kalafiora podzielić na różyczki i umyć.
Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstawić. Następnie odcedzić i pokroić w paski.
Szalotki pokroić w około pół centymetrowe krążki.
Pędy bambusa i kiełki soi odcedzić.
W dzbanku, w 700 ml wody rozpuścić 70 ml sosu sojowego, 3 łyżki sosu chili oraz mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszać.
Do woka wlać 4 łyżki oleju do woka. Rozgrzać i zeszklić szalotkę. Następnie dodać kalafiora i chwilę smażyć. Dodać kiełki i pędy, 50 ml sosu sojowego i 50 ml wody. Całość dusić około 5 minut. Warzywa zalać przygotowaną wcześniej mieszaniną wody i sosu sojowego oraz dodać olej sezamowy. Wymieszać i zagotować. Trzymać na ogniu przez 5 minut. Doprawić do smaku sosem piri piri, pieprzem i w razie potrzeby solą.
Sos podawać z ugotowanym makaronem udon lub innym, albo z ryżem.

Komentarze

Popularne posty