Wege sos chiński
Danie na piątkowy obiad? Może być chińskie jedzenie? My z MD uwielbiamy. Oczywiście z mięskiem smakuje lepiej, ale czasami trzeba poddać organizm postowi ;-). Danie idealne dla osób, które z różnych przyczyn nie jedzą mięsa. Polecam.
Sos podałam z makaronem udon.
(dla 4 porcje)- makaron udon
- 1 kalafior
- 4 duże szalotki
- garść grzybów mun
- 140 g (netto) pędów bambusa
- 170 g (netto) kiełków soi
- 4 łyżki oleju do woka
- 120 ml sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- kilka kropli sosu piri piri
- 750 ml wody
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
Kalafiora podzielić na różyczki i umyć.
Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstawić. Następnie odcedzić i pokroić w paski.
Szalotki pokroić w około pół centymetrowe krążki.
Pędy bambusa i kiełki soi odcedzić.
W dzbanku, w 700 ml wody rozpuścić 70 ml sosu sojowego, 3 łyżki sosu chili oraz mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszać.
Do woka wlać 4 łyżki oleju do woka. Rozgrzać i zeszklić szalotkę. Następnie dodać kalafiora i chwilę smażyć. Dodać kiełki i pędy, 50 ml sosu sojowego i 50 ml wody. Całość dusić około 5 minut. Warzywa zalać przygotowaną wcześniej mieszaniną wody i sosu sojowego oraz dodać olej sezamowy. Wymieszać i zagotować. Trzymać na ogniu przez 5 minut. Doprawić do smaku sosem piri piri, pieprzem i w razie potrzeby solą.
Sos podawać z ugotowanym makaronem udon lub innym, albo z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz