Syrop z lilaka pospolitego
Lilak pospolity inaczej zwany bzem, to cudownie pachnąca roślina o liliowych kwiatuszkach. Co prawda są odmiany o innych kolorach, ale ja osobiście preferuję tę o jasno liliowym kolorze. Kwiatki tej rośliny są całkowicie jadalne.
Najlepszym momentem do zbioru kwiatków jest początek do połowy maja. Dlatego teraz w większości rejonów Polski nie można go już zbierać, ale może gdzieniegdzie jeszcze się uda :-). Warto więc poszukać i przyrządzić z niego syrop.
Specyfik ten ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa:
- przeciwzapalnie,
- przeciwgorączkowo,
- przeciwkaszlowo,
- moczopędnie oraz
- oczyszcza krew i wątrobę.
Kwiatki warto zbierać z daleka od ulicy.
Syrop po przygotowaniu ma śliczny liliowy kolor, który niestety zmienia się na jasno żółty po zagotowaniu. Oczywiście można przechowywać ten liliowy, ale w lodówce. Ja niestety chcę aby stał w spiżarni, więc musiałam go przed przelaniem do słoiczków zagotować.
- 240 - 250 g kwiatków (lub 6 szklanek)
- 6 szklanek (o pojemności 250 ml) cukru
- 6 szklanek wody
- 1 czubata łyżka kwasku cytrynowego lub sok z 1,5 cytryny
Kwiatki dokładnie oddzielić od gałązek i szypułek. Jest to bardzo żmudna i czasochłonna czynność, ale niestety konieczna. Po oberwaniu kwiatków rozsypać je na gazetę lub inny papier, aby wyszły z nich niedobitki owadów :-). Dobrze aby kwiatki poleżały sobie minimum tyle czasu ile potrzeba na przygotowanie syropu.
W garnku umieścić cukier i zalać go wodą. Zagotować i gotować około 20 minut lub dłużej jeżeli syrop z bzu ma być gęsty.
Po wyłączeniu ognia dodać kwasek lub sok i wymieszać.
Do tak przygotowanego syropu wsypać oczyszczone kwiatki i dokładnie wymieszać. Garnek nakryć pokrywką i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce. Należy pamiętać aby codziennie zawartość garnka mieszać.
Po tym czasie zawartość garnka przecedzić, oddzielając syrop. Można dodatkowo odcisnąć kwiatki. Taki syrop przelać do słoiczków - będzie mieć ów liliowy kolor lub ponownie zagotować i gorący przelać do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz