Chleb pszenno - orkiszowy na zakwasie
Kolejny chleb na zakwasie. Tym razem mieszanka mąki pszennej typ 650 i orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000. Następny przepis na chleb na zakwasie. Cały czas eksperymentuję i mam wrażenie, że za każdym razem chleb wychodzi mi równie dobry, co poprzednie. Chyba nie będę się mogła zdecydować, który będzie moim ulubionym :-). A to nie koniec z eksperymentami :-).
(na 1 bochenek - keksówka 23/12 cm)Zaczyn:
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 200 ml przegotowanej wody
- 2 łyżki zakwasu żytniego
Ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
- 100 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Około 12 godzin przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta, zrobić zaczyn. W misie robota kuchennego lub miksera umieścić 2 łyżki zakwasu, 200 g mąki pszennej typ 650 i 200 ml zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie wszystko wymieszać i wstawić, najlepiej do zimnego piekarnika na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc).
Po upływie 10 - 12 godzin do wyrośniętego zaczynu dodać 150 g mąki orkiszowej, sól, olej i 100 ml ciepłej, przegotowanej wody. Wszystko dokładnie wyrobić w robocie kuchennym, mikserze lub ręcznie (jak zwykle przypominam ciasto jest luźne).
Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C, a w przypadku piekarnika z funkcją pary, nastawić program wyrastania (temp. 35 stopni C). Ciasto powinno wyrastać około 3 godziny.
Po tym czasie na dno zwykłego piekarnika wstawić foremkę z gorącą wodą i ustawić temp. 200 stopni C. Piec przez 35 minut, następnie temp. zmniejszyć do 180 stopni C i piec jeszcze 15 minut.
W piekarniku parowym wybrać tryb pieczenia chleba lub pieczenie z dodatkiem pary, ustawić temp. na 180 stopni C i piec przez 50 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz