Zupa kalafiorowa
Kolejna zupa. Tym razem kalafiorowa. Zupek nigdy za wiele :-). Tym razem mocno kalafiorowa. Przecież kalafior to cudowne warzywo :-).
Z tego przepisu zupy wyszło tak dla pułku wojska ;-), ale było warto.
- 0,5 kg żeberek
- 3 l wody + dolewki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/6 selera
- 15 średnich ziemniaków
- 2 małe cebule
- 10 cm pora
- 1 duży kalafior
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
Żeberka zalać wodą, dodać pól łyżki soli i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dolewać wodę.
Warzywa i ziemniaki umyć i pokroić w kostkę.
Kalafiora podzielić na różyczki.
Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.
Gdy żeberka zmiękną dodać pokrojone warzywa wraz z cebulą i porem. Gotować do czasu aż zmiękną. Następnie dodać kalafiora i gotować aż lekko zmięknie.
W trakcie gdy zupa się gotuje zrobić zasmażkę. Przestudzić ją.
Gdy kalafior będzie al dente dodać do zupy zasmażkę oraz śmietanę. Zupę zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz