Zupa kalafiorowa

Kolejna zupa. Tym razem kalafiorowa. Zupek nigdy za wiele :-). Tym razem mocno kalafiorowa. Przecież kalafior to cudowne warzywo :-).

Z tego przepisu zupy wyszło tak dla pułku wojska ;-), ale było warto.

  • 0,5 kg żeberek
  • 3 l wody + dolewki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/6 selera
  • 15 średnich ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 10 cm pora
  • 1 duży kalafior
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pieprz
  • sól
Żeberka zalać wodą, dodać pól łyżki soli i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dolewać wodę.
Warzywa i ziemniaki umyć i pokroić w kostkę.
Kalafiora podzielić na różyczki.
Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.
Gdy żeberka zmiękną dodać pokrojone warzywa wraz z cebulą i porem. Gotować do czasu aż zmiękną. Następnie dodać kalafiora i gotować aż lekko zmięknie.
W trakcie gdy zupa się gotuje zrobić zasmażkę. Przestudzić ją.
Gdy kalafior będzie al dente dodać do zupy zasmażkę oraz śmietanę. Zupę zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty