Surówka z miksu sałat i malin

Surówki doskonale komponują się z daniami obiadowymi, czy mięsem z grilla. Dzisiejsza składa się z miksu młodych listków (szpinak, botwinka, rukola), papryki ogórka i malin. Okraszona jest sosem z octu winnego i soku z malin. Uwielbiam go :-).

Surówka wyszła super.

  • 75 g miksu młodych listków (botwinka, rukola, szpinak)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 80 g malin (około 40 sztuk)
  • sól
  • sos z octu winnego i malin
Miks młodych listków, na ogół jest już myty, ale warto jeszcze raz umyć go dla pewności. Następnie dokładnie osuszyć. Przełożyć do miski.
Paprykę umyć i 1/4 pokroić w paski. Dołożyć do miski z listkami.
Ogórka umyć, obrać, wydrążyć środek i również pokroić w paski. Dołożyć do pozostałych składników. Doprawić do smaku solą i wymieszać. Na koniec dodać umyte i osuszone maliny i jeszcze raz, ale tym razem bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec polać sosem z octu winnego i malin.

Komentarze

Popularne posty