Sernik na ciasteczkowo - kakaowym spodzie
Ah, ponownie sernik. Serników nigdy za wiele :-). Dzisiejszy jest na ciasteczkowo - kakaowym spodzie. Uważam, że wyszedł bardzo dobry. Przynajmniej tym, co go jedli, smakował.
- 200 g herbatników
- 75 g masła
- 1,5 łyżki kakao
- 1 kg sera w wiaderku
- 1 szklanka + 3 łyżki cukru
- 7 jaj
- 0,5 l śmietanki 30%
- 100 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Herbatniki zblendować. Masło roztopić, dodać do zblendowanych herbatników i kakao. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowane herbatniki wysypać na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć.
Żółtka oddzielić od białek.
W misie robota kuchennego lub miksera umieścić żółtka i szklankę cukru. Ubić je na puszystą masę. Następnie dodawać partiami twaróg. Po dokładnym utarciu dodać roztopione masło, ekstrakt z wanilii oraz budynie. Wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce pozostały cukier.
Pianę partiami łączyć z serem.
Tak przygotowaną masę przelać do blaszki z herbatnikami. Lekko wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 70 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz