Rożki z filo i mięsa mielonego

Ciasto filo już znacie. Tym razem w formie rożków nafaszerowanych mięsem mielonym z mozzarellą. Warto spróbować.

(na 8 sztuk)

  • 4 płaty filo
  • 50 g masła klarowanego
  • 220 g mięsa mielonego (karkówka, łopatka)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej, wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną szalotkę. Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku oraz mięso mielone. Smażyć około 10 minut. Następnie do mięsa wlać pomidory z puszki. Całość dusić tak długo, aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą, cukrem, wędzoną papryką i pieprzem. Farsz odstawić do wystygnięcia. 
Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać do przestudzonego mięsa. Wymieszać. Farsz podzielić na 8 porcji.
Płaty filo przeciąć wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować roztopionym masłem klarowanym. 
Na krótszy brzeg każdego płata wyłożyć farsz i zwijać na kształt rożków. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je resztą masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 10 minut.

Komentarze

Popularne posty