Rożki z filo i mięsa mielonego
Ciasto filo już znacie. Tym razem w formie rożków nafaszerowanych mięsem mielonym z mozzarellą. Warto spróbować.
(na 8 sztuk)- 4 płaty filo
- 50 g masła klarowanego
- 220 g mięsa mielonego (karkówka, łopatka)
- 1 puszka pomidorów
- 1 szalotka
- 2 łyżki oleju
- 200 g mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej, wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną szalotkę. Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku oraz mięso mielone. Smażyć około 10 minut. Następnie do mięsa wlać pomidory z puszki. Całość dusić tak długo, aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą, cukrem, wędzoną papryką i pieprzem. Farsz odstawić do wystygnięcia.
Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać do przestudzonego mięsa. Wymieszać. Farsz podzielić na 8 porcji.
Płaty filo przeciąć wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować roztopionym masłem klarowanym.
Na krótszy brzeg każdego płata wyłożyć farsz i zwijać na kształt rożków. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je resztą masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz