Bezglutenowy chleb na zakwasie
Tym razem coś dla osób nietolerujących glutenu. Bezglutenowy chleb na zakwasie. No może nie całkiem bez glutenu. Niestety zakwas jest na mące żytniej, ale w jednej łyżce jest jej niewiele, więc można spróbować. Moje znajome z nietolerancją glutenu po zjedzeniu takiego chlebka nie odczuwały żadnych dolegliwości.
(na 1 bochenek)Zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu żytniego
- 150 ml wody
- 100 g maki bezglutenowej Schar mix B
Ciasto:
- 200 g mąki bezglutenowej Schar mix B
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki słonecznika lub innych nasion
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na około 12 godzin przed przystąpieniem do wyrobienia ciasta zrobić zaczyn. W misce połączyć ze sobą zakwas, 100 g mąki bezglutenowej i 150 ml wody, Wszystko dobrze wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na owe 12 godzin, aby zaczyn lekko podrósł.
Po upływie 12 godzin do zaczynu dodać pozostałe składniki i w robocie kuchennym lub przy pomocy miksera wyrobić ciasto. Ciasto w konsystencji przypomina lekko rozmiękłą glinę.
Wyrobione ciasto przełożyć do posmarowanej masłem keksówki (rozmiar 23/12 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C i pozwolić mu rosnąć około 3 godzin. W przypadku piekarnika parowego ustawić tryb wyrastania ciasta (temp 35 stopni C). Następnie na dno piekarnika wstawić foremkę z gorącą wodą i ustawić temp. 180 stopni C. Chleb piec przez 50 minut.
W piekarniku parowym wybrać tryb pieczenia chleba lub pieczenie z dodatkiem pary, ustawić temp. 180 stopni C i piec również 50 minut.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz