Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanki to świetne danie idealne na obiad lub kolację. Często robi się je z dodatkiem makaronu, ryżu lub właśnie ziemniaków. Moja zapiekanka powstała na bazie puree ziemniaczanego i gęstego sosu mięsnego.
- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg boczku
- 0,5 kg łopatki
- 2 cebule
- 1/4 kostki masła
- 200 g śmietany 18%
- 200 g wędzonej słoniny
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka sosu piri piri
- sól
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 120 - 125 g mozzarelli
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc z masłem i odstawić do wystygnięcia.
Słoninę pokroić w plastry.
Boczek i łopatkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać zmielone mięso i smażyć przez 10 minut. Następnie posolić je, dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 10 minut. W razie potrzeby skorygować smak - musi być bardzo wyraźny. Mięso odstawić do wystygnięcia, a następnie dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i wymieszać.
Tortownicę (średnica 26 cm) lub inną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ziemniaków wyłożyć na dno blaszki. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć na nich połowę plastrów wędzonej słoniny i wyłożyć całe przestudzone mięso, wyrównać powierzchnię i przykryć je druga połową plastrów słoniny. Następnie wyłożyć pozostałą część ziemniaków. Ponownie wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozsmarować śmietanę.
Blaszkę wstawić do nagrzanego (góra/dół) do 180 stopni C piekarnika i piec 50 minut.
Gotową zapiekankę podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz