Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanki to świetne danie idealne na obiad lub kolację. Często robi się je z dodatkiem makaronu, ryżu lub właśnie ziemniaków. Moja zapiekanka powstała na bazie puree ziemniaczanego i gęstego sosu mięsnego. 


  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg łopatki
  • 2 cebule
  • 1/4 kostki masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka sosu piri piri
  • sól
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 120 - 125 g mozzarelli
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc z masłem i odstawić do wystygnięcia.
Słoninę pokroić w plastry.
Boczek i łopatkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać zmielone mięso i smażyć przez 10 minut. Następnie posolić je, dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 10 minut. W razie potrzeby skorygować smak - musi być bardzo wyraźny. Mięso odstawić do wystygnięcia, a następnie dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i wymieszać.
Tortownicę (średnica 26 cm) lub inną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ziemniaków wyłożyć na dno blaszki. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć na nich połowę plastrów wędzonej słoniny i wyłożyć całe przestudzone mięso, wyrównać powierzchnię i przykryć je druga połową plastrów słoniny. Następnie wyłożyć pozostałą część ziemniaków. Ponownie wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozsmarować śmietanę.
Blaszkę wstawić do nagrzanego (góra/dół) do 180 stopni C piekarnika i piec 50 minut.
Gotową zapiekankę podawać na ciepło.

Komentarze

Popularne posty