Smażone ziemniaki z cebulką MD

Kolejne danie wykonane przez MD. Bardzo smaczne. Do tego przepisu zostały użyte ziemniaki z dnia poprzedniego, cebula i żółty ser. Całość doprawiona oregano i tymiankiem. Może na talerzu nie prezentują się zbyt okazale, ale smak wynagradza wygląd. Doskonałe.

(na 3 - 4 porcje)

  • około 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 cebule 
  • 100 g margaryny lub innego tłuszczu
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól (opcjonalnie)
  • 150 g sera gouda
W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć około 5 minut. Podsmażone ziemniaki doprawić przyprawami, wymieszać i ponownie smażyć około 3 minut. Wyłączyć ogień i do ziemniaków dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Całość wymieszać. 
Takie ziemniaczki można podawać z maślanką lub kwaśnym mlekiem. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty