Sernik ze skórką pomarańczową
Sernik to uniwersalne ciasto idealne na każdą okazję, a nawet bez okazji :-). Na blogu jest kilka przepisów na serniki. Ten będzie kolejnym, ale przecież dobrego nigdy nie jest za wiele. Polecam wypróbować każdy z nich i ocenić samemu. Ja nie mogę się zdecydować który jest lepszy :-). Dlatego nadal będę eksperymentować i tworzyć nowe lub przerabiać istniejące już przepisy.
Dziś sernik z kandyzowaną skórką pomarańczowa na kakaowym spodzie z herbatników.
- 400 g herbatników
- 4 łyżki kakao
- 200 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego (ja użyłam z wiaderka)
- 10 jaj
- 100 g masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier puder
Składnika powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować spód: herbatniki umieścić w blenderze i rozdrobnić. Do rozdrobnionych herbatników dolać roztopione masło i dodać kakao. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masę lekko docisnąć. Odstawić.
W misie robota lub miksera umieścić masło i cukry. Utrzeć ja na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku na przemian z twarogiem.. Mieszać, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
W osobnej misie ubić pianę z białek dodając do niej szczyptę soli. Pianę delikatnie połączyć z masą serową, a następnie wylać ją na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piec 70 minut bez termoobiegu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzony sernik obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz