Sałatka z zupek chińskich
Sałatki to w sumie dania na każdą okazję. Można je robić niemal z każdego surowca. Zarówno warzyw, owoców, makaronów, ryżu, kasz, zieleniny, jaj, serów, mięczaków i wielu innych składników. Dziś szybki przepis na sałatkę z zupek chińskich.
(na 6 porcji)- 3 zupki chińskie (2 łagodne i 1 pikantna)
- 2 filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- około 5 cm pora
- 340 g kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 - 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- wrząca woda
Makaron z zupek umieścić w misce i zalać wrząca wodą, tak aby go pokryła. Miskę nakryć talerzem i odstawić. Makaron wchłonie wodę i ostygnie.
Filety oczyścić, pokroić w paski lub kostkę. Umieścić w miseczce i doprawić solą pieprzem oraz przyprawami oraz olejem z zupek. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć na nim kurczaka. Po smażeniu osuszyć go na ręczniku papierowym i dodać do wystudzonego - w razie konieczności przecedzonego - makaronu.
Kukurydzę odcedzić i również umieścić w misce z makaronem.
Pora pokroić na ćwiartki, a następnie na wiórki. Paprykę w małe paski. Pokrojone składniki dodać do makaronu. Całość dokładnie wymieszać. Dodać pieprz cayenne i majonez i ponownie wymieszać. W razie potrzeby dosmaczyć solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz