Chleb nasz powszedni
Dzięki znajomej, Pani Ali, zaczęłam piec własny chleb i to chleb na zakwasie. Zakwas też otrzymałam od Pani Ali i jestem jej niezmiernie wdzięczna. Zakwas powstaje na mące żytniej chlebowej typ 2000. Szczerze mówiąc im starszy tym lepszy, ale nie można zapomnieć o jego systematycznym dokarmianiu każdorazowo po odebraniu do zarobienia zaczynu.
Zakwas dokarmiamy ww. mąką żytnią i wodą mineralną butelkowaną i przechowujemy w lodówce w rozszczelnionym słoiku lub innym naczyniu.
Poniżej podam rodzaje mąk jakich używam do wyrobu chleba. Oczywiście nie wszystkie jednorazowo :-).
- mąka żytnia chlebowa typ 2000 do dokarmiania zakwasu,
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850,
- mąka pszenna typ 650,
- mąka pszenna typ 405,
- mąka pszenna typ 750,
- mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000,
- mąka bezglutenowa marki Schar mix B (można ją kupić przez internet lub w sieci Rossmann (i nie jest to kryptoreklama).
Chleb wypiekałam w zwykłym piekarniku, a od jakiegoś czasu w piekarniku parowym. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy mają piekarniki parowe, ale można chleb piec, jak już wspomniałam w zwykłym. Jeżeli zależy wam na tym, aby skórka była bardzo chrupiąca, a środek miękki i idealnie wyrośnięty warto na spód piekarnika wstawić małą foremkę z gorącą wodą. W trakcie pieczenia wytworzy się para, która wspomoże proces wypieku.
Komentarze
Prześlij komentarz