Zapiekanka makaronowa z pulpecikami
Zapiekanki to idealne danie nie tylko obiadowe. Mogą być robione na bazie ziemniaków, jak wiele przedstawionych już na blogu, albo na bazie makaronu. Tym razem właśnie zapiekanka makaronowa. Aby była treściwsza dodałam do niej pulpeciki z wołowiny i ser cheddar. Bardzo pożywna i smaczna.
(na 4 porcje)- 400 g makaronu (u mnie kolorowe świderki)
- 220 g mielonej wołowiny
- 200 g mrożonych prawdziwków
- 150 g cheddara
- 2 mozzarelle
- 3 łyżki oleju
- 1 szalotka
- sól
- pieprz
Beszamel:
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Makaron ugotować al'dente. Odcedzić.
Szalotkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać na patelnię prawdziwki i podsmażyć je.
Ze składników na beszamel przygotować sos.
Mięso wołowe doprawić do smaku solą i pieprzem i uformować małe kuleczki. Podsmażyć je na dwóch łyżkach oleju.
Mozzarellę pokroić w plastry, a cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Makaron wymieszać z podsmażonymi prawdziwkami, beszamelem, pulpecikami i połową cheddara. Delikatnie wymieszać i połowę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć mozzarellę i następną połowę makaronu. Tak przygotowaną zapiekankę posypać cheddarem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz