Czerwona kapusta z jabłkiem

Kolejna surówka do obiadu lub grilla. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem. 

Czerwona kapusta jest przez nas niedoceniana. Najczęściej zajadamy się białą w różnych wersjach, a czerwoną rzadko. No chyba, że mieszkamy na Śląsku :-). Tym razem polecam surówkę właśnie z czerwonej kapusty.

  • 400 g czerwonej kapusty
  • 1/2 soczystego, lekko kwaśnego jabłka
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 - 2 łyżek majonezu
  • woda
Kapustę posiekać i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować około 4 minut. Odcedzić i wystudzić.
Jabłko umyć i połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szalotkę pokroić w kostkę.
Pietruszkę posiekać.
Wystudzoną kapustę umieścić w misce i polać octem jabłkowym. Wymieszać. Dzięki octowi kapusta odzyska kolor. Następnie do kapusty dodać jabłko, szalotkę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać majonez. Jego ilość uzależnić od własnych preferencji. Po dodaniu majonezu surówkę jeszcze raz wymieszać. Odstawić na minimum 30 minut, do tak zwanego przegryzienia się smaków.

Komentarze

Popularne posty