Żeberka w kiszonej kapuście

Mięciutkie, soczyste i niezwykle pyszne. Żeberka wieprzowe w kiszonej kapuście. Świetne danie, gdy spodziewasz się gości lub chcesz zrobić obiad na kilka dni. Spróbujcie, a będziecie chcieć więcej i więcej :-).

  • 2,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 100 g smalcu
  • 4 cebule
  • 50 g suszonych grzybów
  • 20 ziaren pieprzu
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
Do żeberek:
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
Kapustę kiszoną (bez płukania) umieścić w dużym garnku. Dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalać wodą, zagotować, a następnie gotować 10 minut. Zestawić z ognia.
Żeberka pokroić w paski (co dwie kostki), posolić, doprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie obsmażyć na smalcu i odłożyć. 
Na smalcu ze smażenia żeberek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Cebulę wymieszać z ugotowaną kapustą. W Razie potrzeby doprawić do smaku solą.
Na dnie brytfanki rozłożyć kapustę. Na niej ułożyć podsmażone żeberka i przykryć je kolejną warstwą kapusty. Jeżeli zajdzie taka potrzeba zrobić kilka warstw.
Brytfankę przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 2,5 godziny.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty