Dorsz w sosie prawdziwkowym
Najpiękniejsze Święta zbliżają się wielkimi krokami. Warto więc pomyśleć o potrawach wigilijnych. Dziś chciałabym zaproponować Wam dorsza w sosie śmietanowo - prawdziwkowym. Do sosu dałam zarówno prawdziwki mrożone, jak i suszone. Sos wyszedł niezwykle esencjonalny i doskonale komponował się z rybką.
- 1,2 kg dorsza (około)
- 2 cebule
- 350 g prawdziwków mrożonych
- 30 g suszonych prawdziwków
- 0,5 l śmietanki 18%
- 200 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki przyprawy typu vegeta
- sok z cytryny do skropienia ryby
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 l wody
- tłuszcz do smażenia dorsza
Prawdziwki suszone zalać 1 l wody. Odstawić do napęcznienia. Następnie posolić i zagotować. Gotować jakieś 10 minut. Przecedzić. Wywary nie wylewać - jest niezwykle potrzebny :-). Przestudzone prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki.
Mrożone grzyby rozmrozić.
W brytfance rozgrzać masło. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać ugotowane i rozmrożone prawdziwki. Smażyć około 5 minut. Obsmażone grzyby zalać wywarem grzybowym. Zagotować. Dolać śmietankę 18% i ponownie całość zagotować. Gotować, aż sos zacznie gęstnieć. W tym momencie doprawić go do smaku przyprawą typu vegeta i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę 18 %. Wymieszać.
Dorsza, jeśli jest zamrożony - rozmrozić. Następnie rybę osuszyć papierowym ręcznikiem, tak aby straciła jak najwięcej wilgoci - inaczej będzie pryskać tłuszcz podczas smażenia.
Rybę pokroić w mniejsze kawałki. Posolić i obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć po minucie z każdej strony. Gdyby okazało się, że ryba jest lekko niedosmażona, nie przejmować się. Dojdzie w gorącym sosie.
Po obsmażeniu rybę skropić sokiem z cytryny i umieścić w brytfance z sosem prawdziwkowym. Dorsza przykryć sosem i pozwolić mu przejść jego smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz