Soczysty kurczak w maślance
Zdarza się nieraz, że smażony kurczak, a właściwie filety z piersi kurczaka, wychodzi suchy. Aby temu zapobiec mięso można marynować na różne sposoby. Ja postanowiłam wykorzystać do tego maślankę. Nie zmienia ona smaku mięsa, a powoduje, że staje się ono bardziej kruche, ale równocześnie soczyste. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni.
- 2 filety z piersi kurczaka
- pieprz pomarańczowy lub inna przyprawa
- sól
- 150 ml maślanki
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Filety z kurczaka opłukać, oczyścić z błon i pokroić na większe kawałki. Następnie posolić je i umieścić w pojemniku z maślanką. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum jedną godzinę. Po tym czasie wyjąć mięso w lodówki, odsączyć z maślanki i doprawić do smaku pieprzem pomarańczowym. Następnie mięso umieścić w mieszaninie mąki pszennej, kukurydzianej i połowy łyżeczki soli. Dokładnie obtoczyć każdy kawałek mąkami.
Kawałki kurczaka smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz