Kopytka

Kopytka, kto ich nie lubi? Szybkie do przygotowania. Idealnie komponują się z sosami, czy zasmażaną kiszoną kapustą. Na upartego można je podawać również z cukrem.

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 - 230 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Wystudzić. Idealnie nadają się ziemniaki z dnia poprzedniego.
Ziemniaki umieścić w misce dodać jajo, sól i 200 g mąki. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie za luźne dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na kilka części. Formować wałki średnicy około 3 cm, spłaszczyć i pokroić ukośnie.
Pokrojone kluski gotować w osolonej wodzie. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia.

Komentarze

Popularne posty