Kopytka
Kopytka, kto ich nie lubi? Szybkie do przygotowania. Idealnie komponują się z sosami, czy zasmażaną kiszoną kapustą. Na upartego można je podawać również z cukrem.
- 1 kg ziemniaków
- 200 - 230 g maki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Wystudzić. Idealnie nadają się ziemniaki z dnia poprzedniego.
Ziemniaki umieścić w misce dodać jajo, sól i 200 g mąki. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie za luźne dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na kilka części. Formować wałki średnicy około 3 cm, spłaszczyć i pokroić ukośnie.
Pokrojone kluski gotować w osolonej wodzie. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz