Tosty z ciemnego pieczywa z rydzami

Tosty to niezwykle smaczne i w sumie szybkie danie. Można je podać zarówno na śniadanie, kolację, jak i ciepły, niekoniecznie słodki podwieczorek. Można je robić z bułek, chleba tostowego - jasnego i ciemnego, zwykłego chleba, razowego lub takiego z nasionami. Ja postanowiłam zrobić z chleba słonecznikowego. Doskonale nadaje się do tostów.

Tym razem tosty wegetariańskie, bez grama mięska - w moim przypadku dziwne. No cóż :-). Muszę jednak przyznać, że wyszły niezwykle smaczne. Rydze na maśle, do tego ser mimolette i camembert. Nic dodać, nic ująć. Bardzo sycące danie. Polecam z całego serca.

(na 2 porcje)

  • 6 - 8 rydzów
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz
  • 8 kromek chleba
  • 8 plastrów sera mimolette
  • ser camembert
  • majonez
  • keczup
Rydze oczyścić, pokroić w paski i usmażyć ma maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w piórka szalotkę i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tego ostatniego nie żałować :-). Przestudzić.
Na kromki chleba nałożyć plastry sera mimolette. Na 4 z nich ser camembert w plastrach a na niego rozłożyć usmażone rydze. Przykryć pozostałymi kromkami. 


Tak przygotowane tosty umieścić w tosterze lub na grillu elektrycznym i grillować do zrumienienia chleba oraz rozpuszczenia sera. Gotowe tosty posmarować majonezem (można pominąć) oraz keczupem.

Komentarze

Popularne posty