Tosty z ciemnego pieczywa z rydzami
Tosty to niezwykle smaczne i w sumie szybkie danie. Można je podać zarówno na śniadanie, kolację, jak i ciepły, niekoniecznie słodki podwieczorek. Można je robić z bułek, chleba tostowego - jasnego i ciemnego, zwykłego chleba, razowego lub takiego z nasionami. Ja postanowiłam zrobić z chleba słonecznikowego. Doskonale nadaje się do tostów.
Tym razem tosty wegetariańskie, bez grama mięska - w moim przypadku dziwne. No cóż :-). Muszę jednak przyznać, że wyszły niezwykle smaczne. Rydze na maśle, do tego ser mimolette i camembert. Nic dodać, nic ująć. Bardzo sycące danie. Polecam z całego serca.
(na 2 porcje)- 6 - 8 rydzów
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- 1 szalotka
- sól
- pieprz
- 8 kromek chleba
- 8 plastrów sera mimolette
- ser camembert
- majonez
- keczup
Rydze oczyścić, pokroić w paski i usmażyć ma maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w piórka szalotkę i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tego ostatniego nie żałować :-). Przestudzić.
Na kromki chleba nałożyć plastry sera mimolette. Na 4 z nich ser camembert w plastrach a na niego rozłożyć usmażone rydze. Przykryć pozostałymi kromkami.
Tak przygotowane tosty umieścić w tosterze lub na grillu elektrycznym i grillować do zrumienienia chleba oraz rozpuszczenia sera. Gotowe tosty posmarować majonezem (można pominąć) oraz keczupem.
Komentarze
Prześlij komentarz