Sos z jakubków

Sos z jakubków. I nie chodzi tu o panów dużych i małych ;-), a o grzyby. Pospolita nazwa jakubki, a botaniczna Maślak pstry. Jest to bardzo smaczny grzyb koloru pomarańczowego. Jego spód u młodych egzemplarzy jest ciemny, a u starszych jaśnieje. Grzyb po przekrojeniu ciemnieje.

Jakubki nie nadają się do suszenia, ale do marynowania, na sosy czy zupy jak najbardziej. Po zblanszowaniu idealne są również do mrożenia. Polecam :-).

  • 200 g jakubków
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
Grzyby oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
Natkę pietruszki posiekać, a szalotkę po obraniu :-) pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać jakubki i smażyć tak długo, aż odparuje cały płyn. W międzyczasie można lekko posolić (sól uwalnia płyn), przyspieszy to nieco smażenie. 
Do podsmażonych grzybów dodać szalotkę i jeszcze chwilę smażyć. Następnie jakubki zalać śmietanką 30% i dusić przez 5 minut. Dodać przyprawę typu vegeta, pieprz i w razie potrzeby sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłączyć ogień i dać łyżkę śmietany 18% oraz natkę pietruszki. Ponownie wymieszać.

Komentarze

Popularne posty