Dżem figowo - gruszkowy
Do grona przetworów owocowych znajdujących się na blogu dołącza dżem figowo - gruszkowy. Niezwykle ciekawy smak, bo oprócz fig i gruszek do dżemu dodałam sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową.
- 400 g dojrzałych fig
- 1,5 kg gruszek
- 200 g cukru
- sok z 1 pomarańczy
- skórka z 0,5 pomarańczy
- sok z 1,5 cytryny
- 50 ml wody z kwiatu pomarańczy lub zwykłej
- 0,5 łyżeczki pektyn
Figi pokroić w szóstki, zasypać je 100 g cukru i zalać sokiem z pomarańczy i połową soku z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę wielkości około 1,5 cm. Tak przygotowane zasypać 100 g cukru i resztą soku z cytryny. Wymieszać i odstawić.
W wysokim rondelku umieścić figi i smażyć je na małym ogniu około godziny. Po tym czasie dodać gruszki i ponownie całość smażyć około godziny lub tak długo, aż nastąpi widoczna redukcja płynu. Na koniec wsypać pół łyżeczki pektyn. Dokładnie wymieszać i zagotować.
Tak przygotowany, gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcić i odstawić do góry nogami do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz