Prażona cebulka
Prażona cebulka to świetny dodatek do hot - dogów, burgerów, surówek, pit itp. Niestety często jest kupowana już jako gotowiec, a w sumie niewiele pracy trzeba włożyć, aby przygotować ją samemu w domu. Trochę oleju, cebula i jakaś godzina, a smakowity dodatek gotowy :-). A i przechowywanie jej nie stanowi problemu. Wystarczy zamknąć ją w szczelnym pojemniku i przechowywać nawet kilka miesięcy.
- 10 średnich cebul
- 4 łyżki mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 l oleju
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka. Umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać z mąką.
Olej rozgrzać do temperatury 120 stopni C (można to zrobić we frytownicy lub rondlu z tym, że tu niezbędny będzie termometr kuchenny).
Cebulę smażyć w dwóch partiach po 35 minut każda lub do uzyskania ciemno - złotego koloru. W trakcie smażenia trzeba kontrolować temperaturę oleju.
Usmażoną cebulę dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym (nawet kilkakrotnie zmieniać ręczniki). Gotową cebulkę posolić i umieścić w szczelnym pojemniku do przechowywania.
Bardzo dobrze osuszoną cebulkę można przechowywać nawet do pół roku poza lodówką.
Komentarze
Prześlij komentarz