Pieczone młode ziemniaki z marchewką
Młode warzywa, w tym ziemniaki i marchewka idealnie nadają się do pieczenia. Świetnie komponują się z daniami obiadowymi i z grilla.
Wiem, że "młode" o tej porze roku ciężej spotkać w sklepach, ale nadal można znaleźć. A więc do dzieła :-).
(na 3 lud 4 porcje)- 10 średnich ziemniaków
- 5 marchewek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
Młodych warzyw nie trzeba obierać, skrobać. Wystarczy je tylko dokładnie umyć, najlepiej szorstką stroną gąbki. Ziemniaki po takim zabiegu pokroić w ćwiartki lub szóstki, a marchewki, tak aby ich wielkość była podobna do ziemniaków.
Zarówno marchewkę, jak i ziemniaki gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać olej i przyprawę i delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz