Młode smażone ziemniaki

I ponownie młode ziemniaki. Tym razem takie z odzysku. Zostały mi po obiedzie, postanowiłam więc skorzystać z podpowiedzi Tomasza Strzelczyka - oddaszfartucha.pl i zrobić smażone ziemniaki. Smażone, bo robione na patelni, a nie w piekarniku. 

Można je jeść tylko z dodatkiem kwaśnego mleka, czy maślanki, ale oczywiście będą świetnym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek, czy dań z grilla.

(na 3 porcje)

  • 15 ugotowanych młodych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 3 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia (olej)
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wraz z przyprawami umieścić w misce, dodać ziemniaki i 2 lub 3 łyżki oleju. Wymieszać.
Całość umieścić na rozgrzanej patelni i smażyć do zrumienienia.

Komentarze

Popularne posty