Młode smażone ziemniaki
I ponownie młode ziemniaki. Tym razem takie z odzysku. Zostały mi po obiedzie, postanowiłam więc skorzystać z podpowiedzi Tomasza Strzelczyka - oddaszfartucha.pl i zrobić smażone ziemniaki. Smażone, bo robione na patelni, a nie w piekarniku.
Można je jeść tylko z dodatkiem kwaśnego mleka, czy maślanki, ale oczywiście będą świetnym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek, czy dań z grilla.
(na 3 porcje)- 15 ugotowanych młodych ziemniaków
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 3 ząbki czosnku
- tłuszcz do smażenia (olej)
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wraz z przyprawami umieścić w misce, dodać ziemniaki i 2 lub 3 łyżki oleju. Wymieszać.
Całość umieścić na rozgrzanej patelni i smażyć do zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz