Kiszone rzodkiewki

Kisić można wszystkie warzywa, grzyby blaszkowe i nawet owoce. Najpopularniejsze są oczywiście ogórki i kapusta. Tym razem postanowiłam spróbować ukisić rzodkiewki. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się iż wyjdą takie smaczne. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie.

(na 1 słoik pojemności 900 ml)

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 liść chrzanu
  • 3 liście wiśni
  • 3 ząbki czosnku
  • koper
  • 2 cm korzenia chrzanu
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 l wody
Rzodkiewki umyć, odciąć zielone części i przyciąć korzonek.
W wyparzonym słoiku umieścić chrzan, czosnek, liście wiśni i koper. Ułożyć rzodkiewki. Przykryć je liściem chrzanu. Całość zalać wodą z solą (zimną). Zakręcić słoik i odstawić na około tydzień.
Rzodkiewki są gotowe do spożycia, gdy zbieleją, a zalewa zrobi się czerwona.

Komentarze

Popularne posty