Kiszone rzodkiewki
Kisić można wszystkie warzywa, grzyby blaszkowe i nawet owoce. Najpopularniejsze są oczywiście ogórki i kapusta. Tym razem postanowiłam spróbować ukisić rzodkiewki. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się iż wyjdą takie smaczne. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie.
(na 1 słoik pojemności 900 ml)- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 liść chrzanu
- 3 liście wiśni
- 3 ząbki czosnku
- koper
- 2 cm korzenia chrzanu
- 1 łyżka soli kamiennej
- 1 l wody
Rzodkiewki umyć, odciąć zielone części i przyciąć korzonek.
W wyparzonym słoiku umieścić chrzan, czosnek, liście wiśni i koper. Ułożyć rzodkiewki. Przykryć je liściem chrzanu. Całość zalać wodą z solą (zimną). Zakręcić słoik i odstawić na około tydzień.
Rzodkiewki są gotowe do spożycia, gdy zbieleją, a zalewa zrobi się czerwona.
Komentarze
Prześlij komentarz